Attention A T users. To access the menus on this page please perform the following steps. 1. Please switch auto forms mode to off. 2. Hit enter to expand a main menu option (Health, Benefits, etc). 3. To enter and activate the submenu links, hit the down arrow. You will now be able to tab or arrow up or down through the submenu options to access/activate the submenu links.

Overton Brooks VA Medical Center

 

Main Entrance Construction

Main Entrance Construction

This rendering depicts what Overton Brooks VA Medical Center will look like once construction is finished. The project will replace the awning in front of the hospital with a canopy that will extend to the traffic circle. In addition, automatic doors will replace the older, heavier, manual doors at the hospital’s main entrance. The medical center’s Engineering Service initiated the project as a response to patient feedback.

By Joe Thomas
Friday, May 23, 2014

Overton Brooks VA Medical Center is installing new automatic doors and a canopy at its main entrance in a building project that may last approximately three months, according to the medical center’s Engineering Service.

Accessing the Main Lobby

The project has led to the closure of the traffic circle in front of the hospital; however, visitors may drop off patients at the basement’s south entrance at Parking Lot Eight. Patients may also access the first floor’s south entrance at the new mental health wing or east entrance near the pharmacy, also on the first floor.

In short— anyone visiting the hospital can still access the main lobby, a feature that may help patrons orient themselves to the hospital. The east and south entrances are near the main lobby and the basement-level entrance is next to elevators that provide access to the first and second floors— first floor access being only a few feet from the main entrance. Signs point the way and hospital staff members are ready to assist patients and visitors in arriving at the right location at the right time.

Feedback made a reality

“For the past several years we have received patient feedback about our main entrance,” Matthew DeGeorge, Assistant Chief, Engineering Service, said. “There have been some concerns about doors having to be opened for the patients when they arrive for their appointments and also for patients getting out in rain when they’re being dropped off.”

According to DeGeorge, the construction project has been in the works for two years and will permit easier and more comfortable access to the medical center upon completion. Engineering Service initiated the project as a response to patient feedback, some of which came from an unexpected source.

“Much of the feedback we use comes from the shuttle drivers,” DeGeorge said. “People who ride the shuttle voice their concerns to the drivers who then pass those concerns on to us. Believe it or not, we listen.” The improvements also come as a response to the Speak to the Director Program, among other methods of garnering feedback.

Continuous improvement

Not only will patients have easier access to the medical center, the improvements will also create a new look for the hospital.

“Overall the project is meant to make the hospital more cutting-edge, professional and inviting,” Stacy Walden said. “Overton Brooks VA will look more like modern hospital” Walden, Project Supervisor, Engineering Service, says that the canopy will overlap the traffic circle and will expand to both sides of the original awning that exists just above the entrance. This will greatly increase the covered areas at patient drop-off.

Overton Brooks VAMC remains dedicated to implementing patient feedback and making that feedback a reality. Improvements to the medical center’s main entrance are only the beginning, according to the hospital’s Engineering Service.

Share



Get Updates

Subscribe to Receive
Email Updates